Norra Bro Vägförening

är en förening som har till uppgift att förvalta gator, vägar, cykelvägar, gatubelysning samt grönområden.

Medlemmar i föreningen är samtliga fastighetsägare inom området. (Se karta). 

För föreningen skall finnas en styrelse med säte i Örebro kommun, bestående av fem ledamöter och minst en suppleant, som skall väljas av medlemmarna vid ordinarie årsstämma.

Historik

Redan i början av 1900-talet tillkom regler för väghållning på enskilda vägar ute på landet. Varje utsedd väghållare svarade för en viss väglott. I städerna reglerades väghållningen på annat sätt. På 1930-talet ändrades reglerna så att man även kunde sköta väghållningen genom ett gemensamhetssystem, en så kallad vägsamfällighet med stadgar och styrelse.

Efter hand växte tätbebyggelse fram utanför städernas stadsplan. För att tillgodose behovet av väghållning i dessa områden infördes en lag om enskilda vägar 1939, varvid väglottsystemet övergavs och ersattes av vägsamfälligheter på landsbygden och med vägföreningar i områden med tätare bebyggelse.

Nästa reform kom 1974 då anläggningslagen tillkom. Från och med då bildades inga nya vägsamfälligheter utan den nya benämningen är gemensamhetsanläggningar.

 Norra Bro Vägförening bildades 1965. Antalet fastigheter då var avsevärt färre än i dag. Avgifter för skötseln av vägarna utdebiterades till fastighetsägarna fram till 1975 varefter kommunen och länsstyrelsen ger bidrag för skötseln.

2005 ombildades vägföreningen till en samfällighet med tre olika gemensamhetsanläggningar (Ga) nämligen

Norra Bro Ga:2, Vägar och cykelvägar (70%)

Norra Bro Ga:7, Gatubelysning (15%)

Norra Bro Ga:8, Grönområden (15%)

Vägar och cykelvägar

Följande vägar ingår i Norra Bro Vägförening:

Silver-Anders väg, Tallbacka-Majas väg, Lilla Ässkogvägen, Lindervägen, Norra Brovägen, Lillebovägen, Broängsvägen, Kvastmakarevägen och cykel- och gångvägar inom området.

 Vägarna skall hållas farbara för trafik året om och underhållas till lägst den standard som erfordras för att vi ska få kommunala och statliga bidrag till kostnaderna för underhållet.

 Vid de tider då vägbanans bärighet är nedsatt (vid tjällossning och längre regnperioder) skall vägföreningens styrelse ha rätt att avlysa tyngre trafik.

Belysning

I denna ingår alla belysningsstolpar och armatur och ledningar fram till transformatorstation. Belysningen skall vara tänd under tider som behöriga representanter för samfälligheten har beslutat om.

Om lampor har slocknat kan fastighetsägare inom samfälligheten själva anmäla detta till kommunen på webbadressen www.vopab.com/orebro/anm2.asp

Grönområden

Omfattar parkmark/naturområde eller dylikt inom samfälligheten. Mot Gällerstavägen avgränsas området av landsvägens västra yttre dikeskant.

 Grönområdena skall ha lägst den standard som krävs för att få kommunala bidrag.

Lekplatser med redskap ingår i grönområden och skall skötas enligt gällande EU-standard. Kommunen har tagit på sig att regelbundet inspektera lekredskapen i enlighet med EU: s krav.

 Träd i skogen och planterade träd ingår inte i Grönområden utan sköts av Örebro kommun. Vid behov av åtgärder här skall Parkförvaltningen kontaktas.

Övrigt

För samfälligheten upplåts rätt att hugga bort eller kvista växande träd, buskar eller annan växtlighet som hindrar sikten eller försvårar underhåll av vägar, cykelvägar och belysning.

 Varje fastighet har i princip 1 andel i varje gemensamhetsanläggning (Ga).

Undantag finns i Ga: 2 för: 

  • Boende på Silver-Anders väg samt Norra Brovägen 31, som har 0,5 andelar var, med skäl att de inte utnyttjar hela vägnätet inom området. 
  • Boende på grusvägsdelen av Lilla Ässkogvägen som kräver mera underhåll än asfaltvägarna, vilket ger 2 andelar.